Google’s Quantum Supremacy

Sten Knaven
Sten Knaven
Digital Growth Consultant
Sten Knaven
Sten Knaven
Digital Growth Consultant

Google heeft in een nieuw artikel, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, officieel aangekondigd dat het kwantumsuprematie heeft bereikt.

Wat is quantum suprematie?

In “quantum computing” is kwantumsuprematie het potentiële vermogen van apparaten om problemen op te lossen die klassieke computers praktisch niet kunnen oplossen.

Sycamore

Google zegt dat zijn 54-qubit Sycamore-processor in 200 seconden een berekening kon uitvoeren die ’s werelds krachtigste supercomputer 10.000 jaar zou hebben gekost. Dat zou betekenen dat de berekening, waarbij willekeurige getallen werden gegenereerd, in wezen onmogelijk is op een traditionele, niet-kwantumcomputer.

IBM nuanceert Google’s claim

De supercomputer die Google claimt verslagen te hebben is gebouwd door IBM. IBM is overigens de enige andere grote speler die een qubit processor aan het ontwikkelen is. In een blogpost van IBM leggen ze uit dat Google met zijn claim geen rekening houdt met alle variabelen en zeggen ze dat hun supercomputer dezelfde berekening in 2,5 dag uit zou kunnen voeren. Ook al zou deze bewering van IBM waar zijn, dan nog is de Sycamore processor van Google 1080 keer sneller dan ’s werelds krachtigste supercomputer.

Praktisch nut

Hoewel er nu nog geen praktische berekeningen uitgevoerd kunnen worden met de kwantumprocessor van Google is het een kwestie van tijd voordat de eerste praktische toepassingen voor kwantumcomputers met een kwantumprocessor verschijnen.

"When we can give a researcher a tool that is unlike any other and say: Great figure out something cool to do with it. Mankind is pretty good at that."
- Marissa Giustina

Nieuw gereedschap

Ik vind het ontzettend fascinerend om te bedenken dat dit weleens zo’n grote uitvinding kan zijn vergelijkbaar met de uitvinding van het wiel, de eerste vlucht, het internet. En ook al zijn er nu nog geen praktische toepassingen, Google zou hiermee wel bewezen kunnen hebben dat een toekomst waarin kwantum computers ons dagelijks leven verrijken mogelijk is. Ik ben erg enthousiast over deze ontwikkelingen en zal elk nieuws over dit onderwerp op de voet blijven volgen. Wie weet wat een kwantumcomputer bijvoorbeeld ooit voor Artificial Intelligence zou kunnen betekenen? Volgens mij zijn de mogelijkheden dan werkelijk eindeloos.

Bronnen

Als je het interessant vindt om veel meer de diepte in te gaan, lees dan verder op:

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.