Senioren kunnen niet meer zonder internet!

Brian Amatdjais
Brian Amatdjais
Experience Designer
Brian Amatdjais
Brian Amatdjais
Experience Designer

Tegenwoordig zijn senioren online massaal te vinden. Het internetgebruik onder ouderen neemt de laatste jaren steeds meer toe. Met name social media en ook mobiele chatprogramma’s zijn populair in deze oudere doelgroep. Inderdaad, het zijn de 65-plussers die bezig zijn met een inhaalrace als het gaat om het gebruik van internet.

Online shoppen

Ouderen vinden het belangrijk om onafhankelijk te blijven. Vandaar dat het voor hen belangrijk is om ook online de weg te vinden, want dat draagt bij aan de onafhankelijkheid. Ouderen kopen ook steeds vaker online. Al deze bevindingen komen uit het onderzoek van de overheidsorganisatie CBS (Ouderen kopen vaker online, 2018). In deze blog vertel ik je wat de online trends zijn bij ouderen in Nederland en hoe jij daarop kunt inspelen met jouw bedrijf.

Passief is van yesterday

Ouderen hadden jarenlang een passieve houding ten opzichte van social media en het internet, maar tegenwoordig worden de voordelen ervan gezien. Veel 65-plussers maken gebruik van het internet om in contact te komen met familie of vrienden. Ook hernieuwd contact met vrienden van vroeger neemt toe door het gebruik van internet.

WhatsApp gebruik onder ouderen stijgt

Ook ouderen hebben kennis gemaakt met chatprogramma’s als WhatsApp en Facebook Messenger. Net zoals onder de rest van de Nederlanders is WhatsApp één van de populairste apps voor op de mobiele telefoon. We verwachten dat de komende jaren het gebruik van WhatsApp alleen maar zal toenemen. Dit is te verklaren door het toenemend gebruik van smartphones onder senioren.

Invloed op het dagelijks leven

Internet heeft een belangrijke rol ingenomen in het leven van ouderen. Het gebruik van digitale apparaten zorgt ervoor dat ze in contact blijven met anderen en dat ze minder afhankelijk zijn van bijvoorbeeld hun familie. Zonder internet zou het leven van de senioren saaier, moeilijker en duurder zijn. Aan de andere kant blijft er natuurlijk ook een groep ouderen die het geen probleem vindt om naar het loket op het gemeentehuis te gaan of een bezoek te brengen aan de bank om hun bankzaken te regelen.

Waar gebruiken senioren het internet voor?

Naast dat internet en social media het contact met familie en vrienden vergemakkelijkt, wordt het internet natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt. Denk hierbij vooral aan e-mails versturen en lezen, en informatie opzoeken. Daarnaast biedt het internet de ouderen ook een aantal praktische gemakken zoals internetbankieren, online aankopen doen en het plannen van een reis met het openbaar vervoer.

Feitje!
Van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf 6 procent (à 886.000 mensen) in 2018 toe nog nooit internet te hebben gebruikt. In 2012 was dit 10%.  Een groot deel van beide percentages zijn de senioren. In 2012 was het aandeel van de senioren 43% en in 2018 maar 10%.
Bron: CBS, 2019

De doelgroep ouderen bereiken?

Naar aanleiding van deze trends zal het voor jou geen verrassing zijn dat je echt iets moet gaan doen om ook online deze doelgroep te bereiken. Ouderen lezen niet alleen offline kranten, tijdschriften en boeken maar zitten vooral ook online. Je kunt er niet omheen: senioren zijn meer online dan ooit tevoren en hier liggen voor jou zeker mooie kansen! Maar waar begin je?

SGNM begeleidt bedrijven in hun digitale transformatie gericht op het realiseren van de ultieme customer experience.

De beste Omnichannel strategie opzetten voor jouw bedrijf?

Download het gratis omnichannel magazine en kom erachter wat omnichannel marketing inhoudt en hoe je in 5 stappen een omnichannel strategie opzet.

Omnichannel magazine (download)

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.