Skype of Zoom: de voor- en nadelen

Arie van Loopik
Arie van Loopik
Digital Transformation Consultant
Arie van Loopik
Arie van Loopik
Digital Transformation Consultant

Nu bijna iedereen vanuit huis is gaan werken wordt er steeds meer gebruik gemaakt van videobellen. Meetings vinden niet langer meer op kantoor plaats, maar vanaf je werkplek thuis achter je scherm. Welk programma kun je het best gebruiken voor online video-meetings? Gebruik je het traditionele Skype? Of overweeg je toch om Zoom te gaan gebruiken? In dit artikel licht ik de voor- en nadelen van beide programma’s toe. 

Skype en Zoom kort toegelicht

De meesten zullen wel bekend zijn met Skype, een applicatie waarmee gratis spraak- en videogesprekken zijn te voeren met andere Skype-gebruikers. Skype kan gebruikt worden om videoconferenties te houden waarmee je online kunt vergaderen. Zoom is een videoconferentie-software die 10 jaar later op de markt is gekomen en dankzij het Coronavirus nu enorm in populariteit is gestegen. Via beide systemen kun je via een internetverbinding face-to-face vergaderen met je collega’s, klanten of partners. 

Welk programma is het beste voor teamcommunicatie?

Wat is dan het verschil tussen de twee en hoe weet je welke variant je moet kiezen? Bekijk de verschillen tussen beide softwareprogramma’s in één oogopslag hieronder.

Zoom voordelen

Mogelijkheid tot webinars
Met Zoom heb je de mogelijkheid om webinars te houden. Via een aangepaste registratie-URL kun je bezoekers uitnodigen voor je webinar. Ook kun je de webinar opslaan en opnieuw gebruiken. Zoom biedt mogelijkheden om diapresentaties, video’s en pitches te presenteren.

Overige voordelen:

 • Eenvoudig om je scherm te delen
 • Toegang tot meetinganalyses
 • Whiteboardfunctie voor brainstormsessies
 • Integreer programma’s als Slack en Zapier
 • Met een gratis account kun je maximaal 100 deelnemers toevoegen bij een video call.

Zoom nadelen

Privacyschending
Er wordt sinds de Coronacrisis veel gesproken over Zoom; vaak positief, maar ook negatief. Zo waren er veel bezorgde uitingen over de manier waarop Zoom met privacygegevens om zou gaan. Zo zou het bedrijf data van de gebruikers hebben gedeeld met Facebook. Echter, Zoom heeft in maart 2020 zijn privacystatement aangepast. Het bedrijf stelt daarin nu onder andere te zijn gestopt met het delen van data met Facebook. Zelf kun je ook eenvoudig controleren of je de app zo privacyvriendelijk mogelijk hebt ingesteld door naar het instellingentandwiel rechtsboven in de app te gaan. Zet bijvoorbeeld instellingen als: ”Auto saving chats” uit en schakel privacyvriendelijke instellingen in zoals ”Prevent participants from saving chat”.

Slechte videokwaliteit en tijdslimiet
Een ander nadeel van Zoom is volgens veel gebruikers de slechte, onvoorspelbare videokwaliteit. Video op Zoom is vaak wazig en korrelig. Daarnaast is er een tijdslimiet bij de gratis versie, waardoor na 40 minuten de verbinding wordt verbroken.

Skype voordelen

Verbinding met Microsoft Teams
Skype is niet alleen populair als communicatiemiddel tussen vrienden en familie, maar ook bij bedrijven, collega’s en klanten over de hele wereld. Een groot voordeel is dat Skype For Business onderdeel is van Microsoft Teams (een communicatieplatform vergelijkbaar met Slack). De verbinding met Microsoft Teams maakt het gemakkelijker om tools die je bedrijf al gebruikt te integreren.

Overige voordelen:

 • Eenvoudig om je scherm te delen
 • Eenvoudig grote bestanden uitwisselen
 • Whiteboardfunctie waarbij je een poll plaatst
 • Met IM kun je lokale, binnenlandse en internationale gesprekken voeren
 • De gratis versie werkt prima voor kleinere teams

Skype nadelen

Technische problemen
Ondanks dat Skype betere video/audio heeft dan Zoom, is het wel bekend dat Skype voortdurend vastloopt. Niet erg handig tijdens een meeting of presentatie als het scherm continu blijft vasthangen. Ook hebben gebruikers vaak last van verbindingsproblemen.

Slechte ondersteuning en opslagruimte
Veel gebruikers merken dat het lastig is om hulp te krijgen met Skype. Daarnaast wordt aangegeven dat Skype te veel opslagruimte in beslag neemt.

Conclusie

Beide programma’s hebben zo hun voor- en nadelen. Skype is beter voor kleinere teams die tijdelijk op zoek zijn naar een oplossing, terwijl Zoom juist geschikt is voor teams die regelmatig videochats en vergaderingen hebben. Beide programma’s zijn relatief eenvoudig in te stellen.

Bronnen: High Fidelity | Tom’s Guide

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.