SEO: Search Engine Optimization (zoekmachine-optimalisatie). Het draait er hierbij om dat je zo goed mogelijk wordt gevonden in Google. Want: hoe hoger jouw pagina in de zoekresultaten staat, hoe groter de kans dat iemand op jouw pagina klikt. En daar hopelijk doet wat jij wilt (lezen, kopen, reageren, etc.). Hoe krijg je dat voor elkaar? Met deze 3 SEO-tips kom je verder!
We gaan er in dit artikel vanuit dat je al wat basiskennis hebt van SEO. Je begint altijd met een strategie en zoekwoordenonderzoek, je kiest vervolgens een hoofdzoekwoord en eventuele secundaire zoekwoorden uit per pagina en verwerkt die op de juiste plekken en manieren op die pagina. Als je er nog helemaal niets vanaf weet, is het goed om je daar eerst in te verdiepen. Daar helpen wij je uiteraard graag bij. Neem contact met ons op!
SEO-tip 1: vergeet je alttags niet
Dit zou standaard in je checklist moeten staan als je content plaatst: heb je de afbeeldingen alttags gegeven? Dit wordt vaak vergeten, maar draagt sterk bij aan je vindbaarheid. Alttags zijn de beschrijvingen die je aan je afbeeldingen geeft. Zo kan Google die afbeelding als het ware lezen.
Probeer in je beschrijving duidelijk aan te geven wat er op de afbeelding te zien is. Als het goed is, kun je ook je zoekwoord erin verwerken: je afbeelding sluit natuurlijk aan bij de content op diezelfde pagina. Als het goed is gaan ze allebei over hetzelfde onderwerp.
SEO-tip 2: blijf optimaliseren
Veel mensen maken content, zetten het online en kijken er daarna verder niet meer aan. (Daar publiceerden we laatst ook dit artikel over). Dat is ontzettend zonde! Optimaliseer je pagina’s regelmatig, hou met bepaalde tools zoals SEMrush bij hoe goed je pagina’s vindbaar zijn. Als er eentje zakt of slecht presteert, kun je bijsturen. Pagina’s die het goed doen, update je af en toe zodat ze goed blijven ranken.
SEO-tip 3 : zorg voor externe links
Dit is misschien wel een van de lastigst te realiseren dingen voor SEO: ervoor zorgen dat andere websites naar jouw website doorverwijzen. Dat noem je externe links of backlinks. Google ziet het namelijk zo: hoe meer websites naar jouw website doorverwijzen, hoe belangrijker jouw website blijkbaar is. En dus hoe interessanter om jouw website bovenaan in Google te tonen. Dat wil je dus!
Een belangrijke kanttekening is daarbij wel: het moet een zinvolle verwijzing zijn. Als je vanaf een kledingwebsite doorverwijst naar een website over beleggen – twee onderwerpen die niets met elkaar te maken hebben – heeft het geen effect. Als iemand met een blog over tuinieren doorverwijst naar de website van de Intratuin werkt het wel. Die twee hebben met elkaar te maken!
Hoewel het lastig is (waarom zou iemand naar jouw website willen linken?), zijn er wel mogelijkheden voor externe links. Gastbloggen bijvoorbeeld: als jij voor een ander relevant bedrijf een blog schrijft, kun je in die blog verwijzen naar je eigen website. Je kunt backlinks ook inkopen en andere samenwerkingen aangaan met vergelijkbare/relevante websites.
Zelf aan de slag met SEO
Heb je hier hulp bij nodig? Weet je niet goed waar je moet beginnen met SEO of heb je net dat beetje advies nodig dat van jouw website een goed gevonden website gaat maken? SGNM helpt je graag. Neem contact met ons op! Leg ons jouw vraagstuk of uitdaging voor en wij gaan voor je aan de slag. Vul daarvoor het contactformulier hieronder in.