Twee verschillende Customer Segmentation modellen

Brian Amatdjais
Brian Amatdjais
Experience Designer
Brian Amatdjais
Brian Amatdjais
Experience Designer

De beste marketinginteracties resoneren met het publiek, rekening houdend met wie ze zijn als individuen, toch?

We creëren buyer persona’s en geven ze levensechte foto’s en namen, we praten erover alsof ze echte mensen zijn bij het plannen van onze strategieën, en dat is allemaal geweldig. Maar als je eenmaal weet wat je precies wilt bereiken met jouw marketing, moet je er nog steeds voor zorgen dat je je doelgroep ook in het echt bereikt. Je wilt dat jouw klanten het gevoel hebben dat jij je tot hen richt, tot hen alleen – alsof je hen echt begrijpt. Maar natuurlijk niet op een enge manier. Volgens gegevens uit een recent onderzoek van techbedrijf Wunderman voelt 56% van de klanten zich loyaler aan merken die een diep begrip van hun prioriteiten en voorkeuren vertonen. En die loyaliteit is waardevol in termen van klantenbehoud.

Gesegmenteerde berichten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat jouw begrip van je klant tot uitdrukking komt in je marketing. Er bestaan verschillende Customer Segmentation modellen, waarvan we er in deze blog twee behandelen:

  • Segmentering op basis van Touchpoint Engagement.
  • Segmentering op basis van aankooppatronen 

Segmentering op basis van Touchpoint Engagement

Je kunt veel leren over hoe je een klant kunt behouden door te onderzoeken hoe hij of zij na de aankoop blijft communiceren met jouw bedrijf. Of hij of zij nu naar jouw website of app gaat, jouw product gebruikt, contact houdt met jouw website, je een bericht stuurt voor ondersteuning op sociale media, via e-mail of offline interacties; deze interacties zijn als een kristallen bol. Details zijn vaak op zichzelf objectief nuttig – hoe vaak ze met je communiceren, kan bijvoorbeeld wijzen op retentie-inzichten. Kijken hoe ze veranderen in de loop van de levenscyclus van de klant is ook belangrijk voor het begrijpen van hun intenties op het gebied van retentie. Bestudeer welke verschillende contactpunten mensen met jouw bedrijf hebben na hun eerste conversie. Segmenteer ze en activeer marketingcampagnes op basis van dat gedrag.

Als iemand bijvoorbeeld vorige week zijn eerste aankoop bij jouw heeft gedaan en vandaag meer dan 20 minuten heeft doorgebracht met het doorbladeren van al jouw Help-artikelen, maakt het niet uit of hij of zij je nog moet bellen of e-mailen voor hulp – deze signalen zijn nog steeds belangrijke signalen waar je iets mee moet doen. Een gesegmenteerde e-mailcampagne gericht op succesvol onboarding, aangepast aan het specifieke gebruiksscenario, kan voorkomen dat hij of zij het product te vroeg opgeeft, maar ook de helpende hand bieden gebaseerd op de inhoud en behoeften.

Segmentering op basis van aankooppatronen

Naast het spotten van interactiepatronen, kunnen verkooppatronen je helpen om profielen verder op te bouwen voor segmentatie. Als je een beter inzicht krijgt in wat, wanneer en hoe jouw klanten in het verleden hebben gekocht, kan dit voorspellende modellen voor de toekomst opleveren.

Als je dat allemaal weet, wordt het oneindig veel gemakkelijker om je klant naar het aanbod, de volgende stap of het meest perfecte product te leiden. Dit is de kortste weg om die klant te behouden. Hoe dat pad eruit zou kunnen zien en naar welke patronen je moet kijken, hangt af van het segment en het product. Mensen bestellen bijvoorbeeld consumptiegoederen zoals koffie meestal regelmatig. Probeer in dat geval jouw klanten te segmenteren op basis van hoe vaak ze kopen en wat hun smaakvoorkeuren zijn om hen te begeleiden naar hun volgende aankopen. Klanten van virtuele producten zoals downloadbare bestanden of software, evenals duurzame goederen, zijn meer geneigd om het originele product te upgraden, aan te vullen of van accessoires te voorzien. In dat geval is het jouw segmentatiedoel om ze met het juiste aanbod op het juiste moment te verleiden.

Begin met het bouwen van lagen

Zie je hoe je met segmentatie dieper kunt ingaan op de individuele wensen en behoeften van jouw klant met jouw marketing ? Het is alsof elke eigenschap of elk gedrag waarop je segmenteert een andere laag is van de persoonlijkheid van jouw klant, die je kunt herkennen en waar je aan kunt voldoen. Je hebt al veel informatie. Begin segmenten uit te bouwen en dingen te stapelen. Hoe dieper je gaat, hoe persoonlijker je marketing wordt. Wanneer je probeert een langdurige, terugkerende relatie met jouw klanten op te bouwen, kan dat een wereld van verschil maken voor je bedrijfsresultaten.

Nog meer lezen? Dit artikel is gedeeltelijk gebaseerd op een stuk van PostFunnel

Starten met Omnichannel marketing?

Download het gratis omnichannel magazine en leer alles wat je als marketeer of ondernemer moet weten over omnichannel marketing.

Omnichannel magazine (download)

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.