Shopify vs Woocommerce, welk platform is beter?

Willem Heesakkers
Willem Heesakkers
Willem Heesakkers
Willem Heesakkers

Het is eindelijk zover! Je hebt een gat in de markt gevonden, je idee staat op papier, je doelgroep is afgebakend en je zoekt een e-commerce platform om je producten op aan te bieden aan je toekomstige klanten. Welk platform kies je? En welke afwegingen maak je om tot de juiste keuze voor jouw bedrijf te komen? Speciaal voor jou heb ik de belangrijkste afwegingen in de vergelijking Shopify vs Woocommerce  hieronder beknopt uitgeschreven, zodat jij dit zelf niet meer hoeft te doen!

Shopify vs Woocommerce 

Om gemakkelijk producten aan te bieden op je website heb je een e-commerce platform nodig. Er zijn verschillende platforms die dit mogelijk maken, maar de twee bekendste platforms zijn toch wel Shopify en Woocommerce. Beide platforms werken uitstekend, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Zo is Shopify een op zichzelf staand betaald platform, dat eenvoudig op te zetten is. Woocommerce daarentegen is wél gratis, maar vereist wat meer configuratie voordat het eenmaal te gebruiken is. Om je te helpen bij het maken van deze keuze heb ik de grootste verschillen hieronder uitgelegd en vertel ik je welk systeem we bij SGNM gebruiken en waarom.

Shopify

We beginnen met één van de meest bekende e-commerce platforms van het moment, Shopify. Dit platform voorziet gebruikers van een totaaloplossing waarmee ze de mogelijkheid hebben zonder al te veel moeite of technische kennis een webshop op te zetten. Het platform is een betaalde dienst, die momenteel in gebruik is door 500,000 bedrijven in 175 verschillende landen. Een groot voordeel van Shopify is dat je zelf bijna niets hoeft te doen. Zo zijn een hostingpakket en domeinnaam inbegrepen in de prijs van €24,50 per maand. Dit betekent dat je zelf geen webhosting en domeinnaam meer hoeft te kopen bij een webhosting-aanbieder, handig! Een (groot) nadeel van Shopify is dat ze voor elke transactie 2% van het bedrag in rekening brengen als je gebruikmaakt van een betaalservice van een derde partij. Dit kan best oplopen als je een grote hoeveelheid afzet. Het is ook mogelijk om de betaalservice van Shopify te gebruiken, je hoeft dan geen transactiekosten af te staan. Het nadeel hiervan is dat je producten moeten voldoen aan de algemene voorwaarden van Shopify en dat je 30 dagen op je geld moet wachten als je producten verkoopt die Shopify als riskant ziet.

Woocommerce

Woocommerce is in tegenstelling tot Shopify geen losstaand platform. Het kan namelijk alleen geïnstalleerd worden als plug-in op WordPress. WordPress is een omgeving waarin je zelf een website kunt bouwen en onderhouden. Woocommerce is een ontzettend populaire plug-in op dit platform, met meer dan 27 miljoen downloads. Het ondersteunt 99% van alle e-commerce winkels die in WordPress gemaakt zijn. Dit percentage alleen al laat zien dat als je een WordPress-site hebt, je het beste Woocommerce kunt gebruiken. Woocommerce is gratis te gebruiken en er zijn talloze plug-ins die meer functies bieden aan Woocommerce. Daardoor kun je de plug-in aanpassen aan je eigen wensen. Voorbeelden hiervan zijn Yoast SEO & Tidio, die respectievelijk ondersteuning bieden bij de SEO van de webshop en de customer service.

Welk platform gebruiken we bij SGNM en waarom?

In de marketingwereld ervaren we dat iedere klant specifieke wensen heeft voor de vormgeving van de website. Maatwerk is dus erg belangrijk. Om deze reden maken we geen gebruik van Shopify. Daarmee zouden we beperkt zijn in het bouwen van een website naar de wens van de klant. Met Woocommerce kan dit wel. Woocommerce is namelijk open-source, wat betekent dat we de mogelijkheid hebben om aanpassingen te maken in de broncode, mocht dit nodig zijn. 

Eindoordeel Shopify vs Woocommerce

Welk platform beter is, is niet gemakkelijk te vertellen. Dit is namelijk afhankelijk van allerlei factoren, zoals de hoeveelheid producten die je wilt verkopen, hoeveel tijd en geld je wilt besteden en hoe technisch je bent.

Easy way – Shopify

Wil je snel, gemakkelijk en zonder veel moeite een webshop opzetten en heb je geen WordPress-website, dan raad ik je aan om Shopify te gebruiken. Zoals eerder aangegeven is deze dienst niet gratis, maar het scheelt je wel veel werk en tijd.

Hard way – Woocommerce

Ben je technisch aangelegd, heb je al een WordPress-website of zou je het niet erg vinden om deze zelf op te zetten, dan raad ik je aan om Woocommerce te gebruiken. Woocommerce is gratis te gebruiken en je hoeft er in tegenstelling tot bij Shopify niet te betalen per transactie. Houd er rekening mee dat dit bij sommige betaaldiensten wel het geval is. Daarnaast biedt Woocommerce veel mogelijkheden om de plug-ins aan te passen aan jouw wensen.

De beste keuze, en dan?

Nu je weet welk e-commerce platform je moet kiezen, is het belangrijk dat je de website goed inricht zodat je vindbaar bent op het internet en dat bezoekers het fijn vinden om je website te bezoeken. Wil je weten hoe je dit doet? Neem gerust contact met ons op!

Wil je liever wat dieper ingaan op de verschillen tussen Shopify en Woocommerce,  klik dan hier om meer lezen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.