Deze AI genereert nepnieuws over alles wat je wilt. Probeer het zelf!

Sten Knaven
Sten Knaven
Digital Growth Consultant
Sten Knaven
Sten Knaven
Digital Growth Consultant

Er is niets grappig aan nepnieuws: het soort propaganda dat is ontworpen om zich te verspreiden over sociale netwerken en om politieke chaos te creëren. Vooral omdat we een tijd ingaan waarin kunstmatige intelligentie menselijke schrijvers kan vervangen en een oneindige hoeveelheid valse artikelen kan maken.

 

En om precies aan te tonen hoe absurd het probleem is, kun je met een nieuwe AI genaamd Grover een kop invoeren en honderden woorden overtuigende, valse tekst genereren die eruit zien als een artikel dat thuishoort in de New York Times of op CNN.

 

Grover is ontwikkeld door het Allen Institute for Artificial Intelligence is technisch gezien een AI-model dat is ontwikkeld om nepnieuws te vinden dat door machines is geschreven. Wat op dit moment als een minderheid van nepnieuws wordt beschouwd, maar dat naar verwachting zal groeien naarmate de automatisering verbetert. 

Getraind op 120 gigabytes aan echte nieuwsartikelen, verzameld uit de 5.000 publicaties op Google Nieuws, kan het een door mensen geschreven verhaal onderscheiden van een door een computer geschreven verhaal met een nauwkeurigheid van 73%. Maar om Grover te ontwikkelen, hebben de onderzoekers het niet alleen geleerd om nepnieuws te herkennen. Ze leerden het om nepnieuws te schrijven (of te ‘genereren’). Mensen scoorden ook het werk van Grover en beoordeelden het betrouwbaarder dan door mensen geschreven propaganda!

 

Nu kan iedereen het proberen via de volgende link:

https://grover.allenai.org/

 

Rillingen bij de mogelijkheden

Het is nu nog in het Engels maar het zal vast niet lang duren voordat dit systeem ook in het Nederlands beschikbaar is. En dat vind ik best eng. Dit systeem kan in het Engels erg gedetailleerde teksten ‘verzinnen’ enkel met een verzonnen koptekst. Zelfs toen ik bij domain “nu.nl” invulde verzon het systeem allerlei details over een Nederlandse stad waar de verschrikkelijkste dingen gebeurden.

 

Neem in ogenschouw de Amerikaanse verkiezingen die, zoals te zien in de documentaire ‘The Great Hack’ op Netflix, gemanipuleerd zijn door onder andere fake news op social media. Dan kun je niet anders dan rillingen krijgen van het effect dat dit zou kunnen hebben in Nederland. Bijna iedereen in Nederland heeft een account op social media en is te beïnvloeden met fake news wanneer dit niet van het echt te onderscheiden is. Mensen leven gehaast en zijn niet altijd in staat om (nep) nieuws te fact checken. Ik vind het daarom een erg zorgwekkende ontwikkeling op het gebied van AI. Ik hoop alleen dat grote social media platformen deze AI kunnen inzetten om automatisch nieuwsberichten te controleren op waarheid en dit meteen duidelijk maken aan de lezers van dit soort artikelen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.