Direct-to-consumer proposities: 3 voorbeelden en wat je ervan kunt leren

Sten Knaven
Sten Knaven
Digital Growth Consultant
Sten Knaven
Sten Knaven
Digital Growth Consultant

Zoek je nieuwe kanalen om jouw product aan de man te brengen? Dan is dit hét moment om een D2C propositie te kiezen. Steeds meer klanten kiezen ervoor om rechtstreeks van een merk te kopen. Zo kunnen consumenten online kruiden kopen bij Verstegen Kruiden. Je kunt koud bier laten bezorgen door Heineken. En steeds meer mannen krijgen maandelijks hun scheermesjes van The Dollar Shave Club door de brievenbus. 

Direct-to-consumer betekent dat je als fabrikant jouw product rechtstreeks aan je eindklanten verkoopt, zonder tussenkomst van externe retailers, groothandelaren of andere tussenpersonen. Wij geven drie voorbeelden van merken die hier succesvol op in sprongen en wat je als ondernemer hiervan kunt leren.   

Waarom direct-to-consumer marketing?

E-commerce is veranderd en blijft veranderen. Klanten kopen steeds meer dingen online en kopen minder spullen van traditionele fysieke retailers. 

Dit betekent voor sommige bedrijven moeilijkheden. Merken die voor hen verkoop vooral afhankelijk zijn van traditionele winkels zoals Blokker en Hudson’s Bay zitten waarschijnlijk met samengeknepen billen te wachten op het volgende negatieve nieuwsbericht. 

Maar het opent voor veel ondernemers juist deuren. Het is stukken eenvoudiger om een onderneming te runnen zonder fysieke winkel. Het is daarnaast eenvoudiger om bekendheid te krijgen via bijvoorbeeld social media. En je bent van begin tot eind verantwoordelijk voor de klantervaring. Zo krijg je inzicht in de gehele klantreis en veel meer mogelijkheden om deze te optimaliseren. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor de relatie met je klant, en niet meer afhankelijk van waar je in het schap ligt. 

Direct to consumer marketing disney plus

Voorbeeld D2C 1: Disney+

De videostreamingdienst is sinds 12 september in Nederland en wordt nu al als een serieuze concurrent van Netflix gezien volgens onderzoek van Telecompaper

Voor Disney is het D2C on-demand kanaal geen doel op zich, maar een stap in de volledige klantreis van Disney. Wat zij al jaren uitstekend doen is het creëren van een complete beleving. Disney+ is een manier om nog meer ingebed te raken in het dagelijks leven van families wereldwijd. Voor een merk dat klantbeleving zo hoog in het vaandel heeft staan is een eigen streaming platform een slimme keuze. Disney kan nu niet alleen geweldige content maken, maar deze ook aanbieden aan de juiste persoon op het juiste moment. 

Voorheen was er niet voldoende data inzichtelijk voor Disney over hun films en series. Deze data lag bij tussenpartijen, zoals Amazon en bioscopen. En juist deze data is essentieel om een compleet beeld van de klantreis te krijgen en hierop te kunnen targetten. Met het Disney+ Channel verwacht Disney weer toegang te krijgen tot belangrijke en relevante data om de complete beleving in kaart te brengen.

Bron: Redef

d2c direct to consumer oot

Voorbeeld D2C 2: Oot.nl

Dit online ontbijtmerk is het alternatief voor het overvolle en ongezonde ontbijtschap in de supermarkt. Oot heeft in korte tijd ruim 250.000 ontbijtkommen gevuld met haar verse suikerarme granola’s. 

Oot.nl speelt slim in op de groeiende vraag naar gezonde voeding en gemak. Er is geen doorkomen aan het schap met ontbijtgranen: elke verpakking belooft een gezonde start van de dag. Echter is het voor de consument moeilijk te beoordelen waar de producten vandaan komen, wat erin zit en wat de voedingswaarden zijn. En dat is nu juist steeds belangrijker voor veel consumenten. 

Oot.nl verkoopt slechts 4 soorten granola’s, suikerarm en zoveel mogelijk van Nederlandse bodem. Zo spelen ze in op de wens van consumenten om te weten waar hun eten vandaan komt. De granola’s worden verkocht via de website. Oot.nl hoeft zo niet meer de strijd aan te gaan met de twintig andere merken in het supermarktschap. “Ik dacht, ik ga het rechtstreeks aan de consument verkopen, en heel goed luisteren naar wat zij willen,” zegt oprichtster Valentine Van der Lande dan ook. Slimmigheidje: de pakketjes passen door de brievenbus, dus zelf een negatieve ervaring met de pakketbezorger kan de klantreis niet negatief beïnvloeden. 

Voorbeeld D2C 3: Drinkies.nl by Heineken

Heineken boekte afgelopen jaar veel succes met hun bier-bezorgdienst Heineken Now. Binnen een uur konden Amsterdammers koud bier bestellen via de app. Dit succes gaat Heineken nu uitbreiden met de app Drinkies. Hiermee kun je zelfs met een spraakopdracht aan Google drank en snacks bestellen,

In het supermarktschap is de mogelijkheid om merkbeleving te creëren beperkt. Dit is dus een slim initiatief van Heineken om supermarkten en cafés over te slaan en zo te werken aan hun relatie met de eindklant. Wat Heineken slim doet is een duidelijke positionering. Ze focussen zich heel duidelijk op impulsaankopen, waardoor ze het aanbod klein kunnen houden. Daarnaast zorgen ze voor perfecte – en ijskoude – bezorging. Tot slot is de inzet op mobiel en spraak slim: hiermee maken ze voor het de gebruiker nog leuker en gemakkelijker om te bestellen.

Wat kun je hier als bedrijf van leren? D2C strategie of niet.

Deze drie bedrijven zijn online slim ingesprongen het D2C kanaal. Allemaal hebben ze geprofiteerd van online kanalen en ingespeeld op spelende trends in de consumentenmarkt. Of je nu gaat voor een D2C strategie of niet, er zijn een aantal zaken waar je van kunt leren. 

Duidelijke positionering.
Consumenten zijn moe van de overvloed aan keuze. Succesvolle D2C bedrijven hebben vaak een duidelijke positionering en een klein assortiment. Je weet waar ze van zijn. En dat zorgt voor meer nieuwe klanten en herhaalaankopen. 

De klantreis gaat verder dan alleen de aankoop.
Besteed aandacht aan contactmomenten voor en na de aankoop. Bij veel bedrijven wordt er (nog) onvoldoende gebruik gemaakt van de klantervaringen en de klantreis na transactie. Terwijl tevreden klanten uiteindelijk sneller terug komen én jouw bedrijf of product sneller aanbevelen. Deze loyaliteit betaalt zich uiteindelijk uit in meer omzet voor lagere kosten. 

Data is goud waard.
Door informatie te verzamelen over het gedrag en de voorkeuren van de klant krijg je inzichten waarmee je je producten beter kan marketen, het assortiment kan verbeteren, het animo voor nieuwe producten kan testen of herhaalaankopen kan stimuleren.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.