YouTube om gerichte advertenties op kindervideo’s te beëindigen

Brian Amatdjais
Brian Amatdjais
Experience Designer
Brian Amatdjais
Brian Amatdjais
Experience Designer

YouTube gaat geen gerichte advertenties meer weergeven bij video’s die zijn bedoeld voor kinderen. De speciale YouTube Kids-app staat geen gerichte reclame toe, maar de hoofdsite van YouTube toont nog steeds advertenties die gericht zijn op deze doelgroep.

 

Youtube krijgt op dit moment toenemende concurrentie van betaalde streamingdiensten zoals Disney +. Dat deze beslissing van YouTube precies op dit moment komt zal geen toeval zijn. 

 

Het is een kwalijke zaak dat YouTube vol staat met video’s die niet bestemd zijn voor de ogen van jonge kinderen. Dat er ook actief en gericht geadverteerd wordt op de kleinste gebruikers van YouTube had eigenlijk nooit mogen gebeuren. Advertenties beïnvloeden gedrag. Het doel van adverteren is aansporen tot actie. Om kinderen hiermee te beïnvloeden is ethisch niet verantwoord. Bijvoorbeeld door fastfood advertenties te tonen aan kinderen.

 

Als ouder ben je ook verantwoordelijk om te controleren wat jouw kinderen kijken op Youtube. Het is belangrijk om te weten dat Youtube Kids niet volledig waterdicht is en dat ook op de kinderversie van de app video’s getoond kunnen worden die niet bestemd zijn voor jonge kijkers. 

 

De laatste tijd gebeurt het vaker dat grote social media netwerken op de bon worden geslingerd door de Federal Trade Commission (FTC), vergelijkbaar met de Nederlandse ACM. Zo kreeg ook Facebook onlangs een boete van 5 miljard dollar. Ik geloof echter dat we het met boetes alleen niet gaan redden. Nog belangrijker is toezicht. Toezicht kan ervoor zorgen dat foute keuzes worden voorkomen, of sneller worden teruggedraaid. In dat geval had Youtube nooit zo lang de kans gehad om advertenties aan hele jonge kijkers te tonen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.