Attributiemodellen: meet de impact van jouw advertenties!

Vito Eikholt
Vito Eikholt
Vito Eikholt
Vito Eikholt

Als een klant een product of dienst koopt, dan is die verkoop meestal het resultaat van een verzameling van marketinginspanningen. Met andere woorden, vaak beïnvloedt meer dan één advertentie de aankoopbeslissing van een klant. Als jij de marketeer van een bedrijf bent, dan is het handig om te begrijpen hoe jouw advertenties de verkopen beïnvloeden en daarbij welke advertenties de meeste impact hebben. Dat doe je met attributiemodellen. Ontdek wat dat zijn en hoe je ze zelf gebruikt!

Wat zijn attributiemodellen?

Door gebruik te maken van attributiemodellen ken je waarde of credits toe aan de verschillende marketinginspanningen. Deze modellen gebruik je om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen over budgettoewijzingen voor verschillende online platformen. We maken onderscheid tussen 2 attributiemodellen: 

  • Op regels gebaseerde modellen: rule-based models
  • Op statistiek gebaseerde modellen: statistical (math-based) models

Rule-based models

De op regels gebaseerde modellen wijzen credits toe aan een of meerdere contactpunten tussen je klant en jouw bedrijf. Deze regels worden door de marketeer zelf bepaald. Er zijn verschillende opties:

Last click: bij de last click-methode geef je 100% van je credits aan de advertentie van waaruit de laatste klik heeft plaatsgevonden. 

Last touch: bij de last touch-methode geef je 100% van de credits aan de laatste advertentie waar een persoon interactie mee heeft gehad. 

Even credit: hierbij geef je evenveel credits aan alle advertenties en kanalen waar de klant mee in aanraking is geweest voordat een conversie is gerealiseerd.

Time decay: bij de time decay-methode worden credits verdeeld op basis van hoe recent de klant contact heeft gehad met elke advertentie. Hoe recenter er contact is geweest, hoe meer credit je geeft.

Positional: hierbij krijgen de eerste en laatste kanalen waar interactie mee is geweest de meeste credit, alle advertenties die hier tussenin zitten krijgen evenveel credits.

First click: geeft 100% van de credits aan de advertentie waarop als eerste geklikt is.

First touch: geeft 100% van de credits aan de advertenties waarmee als eerste interactie is geweest. Als dit nergens is geweest, worden de credits aan de advertentie gegeven die als eerste is weergegeven. 

Statistical (math-based) models

In tegenstelling tot rule-based models gebruiken statistical models algoritmes om het aantal credits voor elk contactpunt te bepalen. Hierbij leert het model van historische gegevens. Het datagestuurde attributiemodel verdeelt door middel van deze gegevens de credits op basis van de geschatte impact van elk advertentiekanaal.

Een voorbeeld van een statistical (math-based) model is het Facebook attribution model. Je gebruikt het voor het meten van verschillende campagnes. Omdat dit model gebruik maakt van feitelijke historische  gegevens, biedt het resultaten die onbevooroordeeld zijn en daardoor nog nauwkeuriger zijn dan de op regels gebaseerde attributiemodellen.

Zelf aan de slag met attributiemodellen

Wil jij meer informatie over attributiemodellen? Of wil je meer weten over de manier waarop jouw bedrijf deze het beste in kan zetten? Wij geven je graag persoonlijk advies. Neem contact met ons op via:

E-mail: info@sgnm.nl
Tel: 085 – 00 30 334

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de Facebook eLearning module: Evaluate and Optimize Your Advertising with Facebook Attribution

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.