De klantreis is volledig omnichannel

Arie van Loopik
Arie van Loopik
Digital Transformation Consultant
Arie van Loopik
Arie van Loopik
Digital Transformation Consultant

Vroeger vond een klantreis alleen offline plaats, ook wel single-channel genoemd. Je kwam iets te weten over een product door bijvoorbeeld de krant te lezen, door met iemand erover te praten of als je een winkel bezocht. Tegenwoordig is de klantreis (en dus ook de klantbeleving) geheel omnichannel.  

Wat houdt 'omnichannel' in?

Je hebt de term omnichannel waarschijnlijk wel eens gehoord, maar wat betekent het? En waarin verschilt dit van de term multichannel? Omnichannel is het bedienen van klanten via verschillende kanalen. Hierin gaat omnichannel een stap verder dan multichannel. Bij multichannel zijn online en offline kanalen niet op elkaar afgestemd, wat kan leiden tot een afzonderlijke klantenservice of wie weet zelfs in prijsverschil. De consument van vandaag maakt geen onderscheid meer tussen verschillende kanalen. Bij omnichannel kan de klant alle kanalen door elkaar gebruiken terwijl de informatie, prijzen en beleving hetzelfde blijven. 

Voorbeelden van omnichannel

Laatst zag ik op Facebook een advertentie voorbijkomen van een leuke trui. Ik klikte op de advertentie en kwam meteen uit op de juiste pagina in de webshop. Op de pagina kreeg ik direct de mogelijkheid om het product thuis te laten bezorgen of in de winkel op te halen. Daarnaast was er een chatfunctie aanwezig waarmee ik eenvoudig vragen over het product kon stellen. 

Een ander voorbeeld: ik was op zoek naar een leuke hoeklamp voor in de woonkamer en begon me online te oriënteren op waar ik een mooie en betaalbare lamp kon kopen. Al snel kwam ik uit bij de Ikea. Nu is er geen Ikea-winkel bij mij in de buurt, dus als ik de lamp daar wil kopen moet ik een stukje rijden – of deze online bestellen met verzendkosten. Mijn vriendinnen zagen een Ikea-uitstapje wel zitten, met als doel die leuke lamp voor mij scoren. Gelukkig kon ik online de voorraad van het product bij de dichtstbijzijnde Ikea-winkel controleren en wist ik dat ik niet voor niets naar de winkel zou rijden.

Wil jij ook het beste voor jouw klanten?

Klanten hebben tegenwoordig steeds minder tijd en willen overal en wanneer ze maar willen een aankoop kunnen doen. Onafhankelijk van de tijd, de locatie of het soort kanaal wil de klant dat jouw organisatie bereikbaar is. Het komt erop neer dat omnichannel de beste strategie is voor een soepele klantreis en dus voor de beste klantbeleving. Ik daag je uit om na te denken over omnichannel-mogelijkheden binnen jouw bedrijf!

Wil je graag meer lezen over omnichannel marketing en hoe je de beste customer experience kunt leveren? Lees dan ook Arie’s super interessante blog: https://cutt.ly/BeJDpe1 

Gratis Omnichannel magazine: In 5 stappen de beste Omnichannel strategie

Online en offline kanalen op elkaar afstemmen voor een uniforme merkbeleving? Vul je e-mailadres in en ontdek in het omnichannel magazine hoe je dit realiseert.

Omnichannel magazine (download)

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.