Storytelling in vacatureteksten: zo maak je indruk op toekomstige kandidaten

Muriël Baack
Muriël Baack
Digital Marketeer
Muriël Baack
Muriël Baack
Digital Marketeer

Storytelling wordt steeds belangrijker binnen arbeidsmarktcommunicatie. Met persoonlijke verhalen breng je effectief een boodschap over op je doelgroep. Verhalen spreken tot de verbeelding, waardoor ze makkelijker blijven hangen. Gebruik daarnaast storytelling om te laten zien wat jouw bedrijf uniek maakt; zijn dit jouw medewerkers, heerst er een bijzondere bedrijfscultuur of is de geschiedenis van jouw bedrijf uniek? Bedenk wat jouw bedrijf onderscheidt van concurrenten en verwerk dit in een persoonlijk verhaal. Zo weten kandidaten wat ze kunnen verwachten en trek je kandidaten aan die passen bij jouw bedrijf.

Neem de lezer mee in de vacaturetekst

Maar hoe doe je dat, storytelling toepassen in je vacaturetekst? Verpak je boodschap in een verhaal! Net zoals in een verhaal zijn er bepaalde elementen die je hierin laat terugkomen; denk hierbij aan een rode draad, het creëren van herkenning en het prikkelen van de lezer. Door één onderdeel continu terug te laten komen in jouw vacaturetekst, onthouden kandidaten jouw verhaal beter. Bedenk dus voordat je start met het schrijven van een vacaturetekst wat de kern is van jouw verhaal!

Daarnaast moet de lezer zich herkennen in jouw vacaturetekst. Begin je vacaturetekst bijvoorbeeld met een herkenbare situatieschets of anekdote. Zo trek je gelijk de aandacht van de lezer en verbindt hij of zij zich met het bedrijf. Door de verhalen persoonlijk te maken en er bijvoorbeeld een flinke dosis humor aan toe te voegen blijft het verhaal de lezer nog langer bij en zal de drempel om te solliciteren lager zijn.

Betrek je eigen medewerkers

In het verhaal dat je de lezer vertelt, neem je de toekomstige kandidaat mee in zijn of haar nieuwe baan. Vertel bijvoorbeeld hoe een werkdag eruit ziet, en laat toekomstige collega’s aan het woord om te vertellen met wie hij of zij gaat samenwerken. Gebruik daarbij foto’s en video’s van je bedrijf, om je verhaal nog meer te laten leven bij de lezer en te laten zien waar hij of zij komt te werken.

Benieuwd naar meer tips over hoe je met storytelling de perfecte kandidaat verleidt? Je leest het in dit artikel van Emerce.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.