Vacaturetekst schrijven: drie tips!

Arie van Loopik
Arie van Loopik
Digital Transformation Consultant
Arie van Loopik
Arie van Loopik
Digital Transformation Consultant

De vacaturetekst: een van de middelen om een (latent) werkzoekende razend enthousiast te maken over jouw organisatie en zijn/haar toekomstige functie. Een vacature schrijven klinkt simpel, maar onderschat het niet. Na het lezen ervan moet diegene uiteindelijk wel solliciteren… toch? Helaas kom ik nog vaak tegen dat de schrijver van de vacaturetekst niet in staat is om echt in de huid van de perfecte kandidaat te kruipen en deze te overtuigen om te solliciteren.

Dat bedrijven vaak een schaap met vijf poten zoeken blijkt wel uit de vele vacatureteksten die ik onder ogen krijg. Ik kom vaak tegen dat er – bij wijze van spreken – “een starter” gezocht wordt met “de allerbeste opleiding uit het vakgebied en tenminste drie jaar relevante werkervaring”. En dan hebben we het nog niet eens over de zachte eisen gehad: de starter moet ook nog eens flexibel zijn, verantwoordelijkheidsgevoel hebben, de spreekwoordelijke teamplayer zijn, maar toch ook zelfstandig kunnen werken. Herkenbaar? OK, misschien overdrijf ik een beetje… Of toch niet? We zoeken immers allemaal de allerbesten voor ons bedrijf. Als we een vacature schrijven sommen we daarom vaak zoveel mogelijk eisen op in de vacaturetekst. Zo hopen we dat alleen de allerbesten reageren en dat we geen enkele goede kandidaat missen. Het tegendeel blijkt vaak het gevolg bij deze aanpak…

Hoe het dan wel werkt? Hier geef ik je graag drie tips over:

Tip 1: Ga je een vacature schrijven, verdiep je in je kandidaat

Denk altijd voordat je begint met schrijven goed na over wat je wilt gaan vertellen. Los van de beroepsgroep die je aan wilt spreken is het verstandig om na te gaan of je iemand wilt overtuigen die al werk heeft en misschien helemaal niet actief op zoek is naar ander werk. Of wil je iemand bereiken die actief aan het rondkijken is naar een andere baan. Die twee vereisen namelijk een compleet andere aanpak!

Maar: denk ook rustig van tevoren na over de meest ideale kandidaat en schrijf voor jezelf op wat deze persoon allemaal mee moet brengen. Dit mag best wat tijd in beslag nemen, want naar mijn idee komen alleen zo de beste teksten tot stand. Teksten knippen en plakken (van andere functies) is echt not done. Het gaat om de vraag: wat maakt jouw bedrijf en deze vacature nou uniek? Belangrijk, want; stel je bijvoorbeeld eens voor dat jouw bedrijf een technisch bedrijf is en dat je op zoek bent naar een elektromonteur. Grote kans dat je iemand zoekt die bij een ander bedrijf al hetzelfde werk verricht. Het is in dit geval erg belangrijk aan te geven wat er nou zo bijzonder is aan déze vacature en wat jouw bedrijf de werkzoekende nou daadwerkelijk kan bieden. Alleen dan zul je iemand overtuigen om te solliciteren.

Ga eens op onderzoek uit en probeer erachter te komen wat jullie organisatie uniek maakt op maat pér soort functie. Voor een elektromonteur kan het zijn dat hij/zij met veel betere technieken en apparatuur gaat werken. Voor een projectmanager in hetzelfde bedrijf kan het zijn dat deze persoon met veel grotere budgetten gaat werken. De toegevoegde waarde van een bedrijf voor een medewerker kan per functie binnen eenzelfde bedrijf heel anders zijn!

Kortom: verdiep je eerst in het soort kandidaten die je wilt bereiken en ga dan pas je vacature schrijven, met in het achterhoofd wat je ontdekt hebt in de voorbereiding.

Tip 2: Bepaal wat je wél en wat je juist niet communiceert

Ga secuur na welke informatie er nu echt in de vacaturetekst thuis hoort en welke je beter in een persoonlijk gesprek kunt achterhalen. Het is natuurlijk heel erg prettig als er iemand solliciteert die geheel voldoet aan alle harde en zachte eisen, maar heel eerlijk: dat ben ik nog nooit tegengekomen. De kern zit meestal slechts in een paar relevante aspecten. Zet die centraal in je wervingsadvertentie.

Tip 3: Beschrijf de gewenste, maar niet vage competenties

Beschrijf de juiste gewenste competenties in je vacaturetekst. ‘Flexibel’, ‘verantwoordelijk’ en ‘teamplayer’ zijn de competenties die het meest worden gebruikt in vacatureteksten. Vrijwel iedereen gebruikt ze en daarom zijn veel vacatureteksten niet uniek en niet wervend. Grote kans dat de sollicitant jouw advertentie niet eens leest als je zulke vage begrippen gebruikt.

Ga je een vacature schrijven, probeer de drie belangrijkste competenties op papier te zetten en schrap de rest. Het wordt toch niet gelezen! In het sollicitatiegesprek kun je prima achterhalen over welke competenties de sollicitant nog meer beschikt. Misschien dat die sollicitant zelfs wel over mooie competenties beschikt waar je zelf nooit opgekomen was!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
small_c_popup.png

Bedankt voor het lezen!

Meld je aan voor updates over onze onderzoeken, expert blogs en nieuws. Ook houden we je op de hoogte van aankomende events.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.